Przetwory na słodko i słono to świetne rozwiązanie na jesień i zimę. Dzięki nim możesz przez cały rok cieszyć się smakiem warzyw i owoców. Dowiedz się więc, do czego możesz dodać przetwory takie jak dżemy, konfitury, marynowane grzyby, czy suszone pomidory i poznaj kilka przepysznych przepisów.
Przetwory owocowe takie jak Konfitura lub dżem możesz w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. Jest to przede wszystkim świetny dodatek do śniadania. Możesz na przykład dodać ją do rogalików z twarożkiem lub serem kozim, a także do typowo amerykańskich tostów z masłem orzechowym. Jest to także doskonałe uzupełnienie naleśników, racuchów lub placuszków na słodko.
Konfitura może być także podstawą pysznego i szybkiego deseru. Aby go przygotować, będziesz potrzebować 250g mąki pszennej, 150g schłodzonego masła, 3 łyżek cukru, 1 jaja, szczypty soli, serka mascarpone, śmietanki oraz oczywiście ulubionej konfitury. W pierwszej kolejności zagnieć ciasto na spód do tarty (jeśli bardzo Ci się śpieszy, Twoim spodem mogą być po prostu pokruszone herbatniki) i podpiecz go przez 30 minut, a następnie pozostaw do ostudzenia. Ubij śmietankę z serkiem mascarpone i przełóż powstały krem na tartę. Na wierzch dodaj konfiturę, na przykład malinową lub wiśniową ze strony Devaldano.pl, odstaw całość do lodówki i pyszny deser gotowy.
Dobrym pomysłem na wykorzystanie konfitury będzie także przygotowanie pysznej zimowej herbaty. Wystarczy, że zaparzysz ulubiony gatunek herbaty z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak goździki oraz cynamon, a następnie dodasz do napoju łyżkę ulubionej konfitury.
Jednym z bardziej popularnych przetworów są także marynowane grzyby. Są one świetnym dodatkiem do sałatek i sosów. W końcu to grzyby są podstawą przygotowania sosu tatarskiego. Do jego przygotowania będziesz potrzebować dwóch dużych łyżek marynowanych grzybków, dużego ogórka korniszonego, 100g jogurtu naturalnego, 100g majonezu, posiekanego szczypiorku, łyżeczkę chrzanu oraz sól i świeżo zmielony piperz do smaku.
Marynowane grzyby, a szczególnie pieczarki mogą być także znakomitym dodatkiem do sałatek. Naszą propozycją jest sałatka z kukurydzą konserwową, czerwoną cebulą, ogórkami kiszonymi, jajkami, majonezem, musztardą i koperkiem. Taka sałatka z pewnością świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach w domu.
Bardzo wiele zastosowań w kuchni mają także suszone pomidory w oleju. Podobnie jak marynowane pieczarki mogą być dodatkiem do sałatek, a także będą świetnym składnikiem zdrowej i domowej pasty do kanapek. Aby ją przygotować, będziesz potrzebować 200g sera feta, 5-6 sztuk pomidorów suszonych w zalewie, kilka listków świeżo posiekanej bazylii, łyżkę oleju z pomidorów, ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku – uważaj jednak z solą ponieważ sama feta jest już dość słona. Wszystkie składniki zblenduj i jedz jako pastę kanapkową lub dip do pokrojonych świeżych warzyw.
Suszone pomidory będą także znakomitym dodatkiem do domowej pizzy, tart i zapiekanek, ryżu, makaronu, gulaszu, a także jako element deski serów do wina.
Zdj. główne: Eugenia Romanova/unsplash.com