Masz ochotę na naleśniki, ale znudziły Ci się w dobrze znanej formie? Chcesz ich spróbować w zupełnie nowych wariacjach? Poniżej przedstawiamy najlepsze przepisy na naleśniki!
Przepis na ciasto naleśnikowe jest niezwykle prosty. Posłuży Ci on jako baza do wszystkich wariacji naleśnikowych. Ciasto na naleśniki dobrze jest zrobić około 30 minut wcześniej, nie jest to jednak konieczność.
Do zrobienia podstawowego ciasta na naleśniki potrzebujesz:
Jak widzisz, składniki są łatwo dostępne i nie jest ich dużo. Teraz wystarczy wymieszać mąkę z jajkami, mlekiem, wodą i solą. Dobrze jest składniki ze sobą zmiksować, możesz to jednak zrobić ręcznie, na przykład rózgą. W kolejnym etapie należy dodać olej bądź roztopione masło i znowu zmiksować. Naleśniki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, najlepsza będzie taka przeznaczona stricte do nich. Kontroluj zarumienienie naleśnika i przerzuć go na drugą stronę.
Powyższy przepis to Twoja baza, do której możesz dodawać różne składniki i dowolnie ją modyfikować. W podstawowej wersji do ciasta naleśnikowego możesz dodać nieco cukru.
Jeśli lubisz naleśniki na słodko, dodaj do bazowego przepisu cukier (dowolny, taki jaki lubisz). Słodki smak podbije także cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii. Bazowy przepis możesz wzbogacić także na przykład owocami. Wystarczy, że zetrzesz trochę jabłka lub rozgnieciesz i wrzucisz banana. Pyszne będą też naleśniki z jagodami czy borówkami. Wtedy jednak czas smażenia może nieco się wydłużyć. Owoce mogą także przywierać do patelni. Taki wariant sprawdzi się doskonale, jeśli znudziły ci się naleśniki z serem czy dżemem. Kolejną wariacją słodkich naleśników mogą być… naleśniki kakaowe. Wystarczy, że do bazowego przepisu dodasz kakao, które nada zarówno koloru, jak i przyjemnego lekko kakaowego smaku Twoim naleśnikom.
Najpopularniejszą wariacją naleśników na słono są naleśniki ze szpinakiem. Tutaj główną rolę będzie grał farsz szpinakowy. Do wykonania go możesz użyć zarówno świeżego szpinaku, jak i mrożonego. Przed użyciem pamiętaj jednak, żeby porządnie go rozmrozić i na bieżąco odlewać z niego wodę. Farsz szpinakowy, podobnie jak przepis na ciasto naleśnikowe, jest bardzo prosty. Wystarczy, że na rozgrzaną, niewielką patelnię z oliwą, olejem albo masłem wrzucisz kilka ząbków posiekanego czosnku i chwilę go tak podsmażysz. Pilnuj, aby się nie przypalił, bo stanie się gorzki. Następnie na patelnię wrzuć dobrze odciśnięty z wody szpinak, przez chwilę smaż go z czosnkiem. Kolejny krok to przyprawy: łyżeczka cukru, trochę soli i pieprzu powinno wystarczyć. Możesz dodać także odrobinę soku z cytryny. Na koniec dodaj kilka łyżek słodkiej śmietanki (30% będzie najlepsza). Jeszcze przez chwilę smaż wszystko razem, mieszając, a potem odstaw do ostudzenia. Gotowy farsz nałóż na usmażone wcześniej naleśniki i zawiń je według własnego uznania. Naleśniki z farszem możesz zapiec w opiekaczu lub na suchej patelni grillowej. Gotowe!
Coraz większą popularnością cieszy się użycie słonych naleśników jako zastępstwa tortilli. To także jest proste do wykonania danie. Zrób farsz taki jak do tortilli, może to być kurczak w ostrym sosie z warzywami lub mięso mielone z fasolą i warzywami. Przełóż farsz na gotowe placki i zawiń tak, jak lubisz. Takie zawiniątka możesz obtoczyć w jajku i panierce i usmażyć na oleju lub tylko zapiec na suchej patelni grillowej.
Nie można zapomnieć o pysznych krokiecikach! Zrób ciasto na naleśniki z przepisu powyżej, nie dodawaj cukru i nie pozwól, by się zarumieniły. Przygotuj farsz z podsmażonych pieczarek, mięsa czy kapusty i przełóż go na słone naleśniki. Zawiniątka obtocz w jajku i bułce tartej i usmaż na patelni z dużą ilością oleju. Pyszne!
Fot.beats_/Adobe Stock